អត្ថបទថ្មីៗ :

សូកូឡា កាត់​បន្ថយ​ជំងឺ​ដាច់​សរសៃ​ឈាម​ក្នុង​ខួរ​ក្បាល​

Sunday, December 11, 2011

ស្រ្ដី​ញ៉ាំ​សូកូឡា
ក្រុម​អ្នក​ស្រាវ​ជ្រាវ​មួយ​ក្រុម​នៃ​ប្រទេស​ស៊ុយ​អែត ដែល​ធ្វើ​ការ​សិក្សា​ទៅ​លើ​ស្រ្ដី​ជន​ជាតិ​ស៊ុយ​អែតចំនួន ៣៣០០០នាក់ បាន​រក​ឃើញ​ថា ស្រ្ដី​ដែលញ៉ាំ​សូកូឡា​ច្រើន​ មាន​អត្រា​នៃ​ការ​កើត​ជំងឺ​ស្រ្ដូក​តិច​។
លទ្ធ​ផល​នេះ បាន​បន្ថែម​នូវ​ភស្ដុតាង​ដែល​ថា សូកូឡា គឺ​មាន​ប្រយោជន៍​ចំពោះ​សុខ​ភាព ប៉ុន្ដែ​ទោះ​យ៉ាង​ណា​ក្ដី អ្នក​ស្រី Susanna Larsson ដែល​ជា​អ្នក​ដឹក​នាំ​ការ​ស្រាវ​ជ្រាវ​នេះ បាន​និយាយ​ថា ការ​រក​ឃើញ​នា​ពេល​នេះ មិន​ទាន់​អាច​បញ្ជាក់​បាន​ថា សូកូឡា ពិត​ជា​អាច​កាត់​បន្ថយ​ហានីភ័យ​នៃ​ជំងឺ​ស្រ្តូក​បាន​នៅ​ឡើយ​ទេ។ អ្នក​ស្រី​បាន​ជឿជាក់​ថា សូកូឡា ពិត​ជា​មាន​ប្រយោជន៍​ចំពោះ​សុខ​ភាព ប៉ុន្ដែ​ការ​ញ៉ាំ​វា​ច្រើន​ពេក វា​នឹង​បង្ក​ជា​បញ្ហា​វិញ​។
អ្នក​ស្រី​ដែល​ជា​អ្នក​ជំនាញ​រូប​នេះ បាន​បញ្ជាក់​ទៀត​ថា សូកូឡា គួរ​តែ​ត្រូវ​ទទួល​ទាន​ក្នុង​កម្រិត​សម​ល្មម ដោយ​សារ​តែ​វា​មាន​កាឡូរី​ខ្ពស់ ជាតិ​ស្ក​ខ្ពស់ ហើយ​កម្រិត​ជាតិ​ធាត់​ក៏​ខ្ពស់​ដែរ​។ ក្នុង​នោះ​ដែរ សូកូឡា​ព៌ណ​ខ្មៅ​ មាន​ជាតិ​កាកាវ​ច្រើន និង​មាន​ជាតិស្ក​តិចជាង​សូកូឡា​ទឹក​ដោះ​គោ ដូច្នេះ​ការ​ញ៉ាំ​សូកូឡា​ពណ៌​ខ្មៅ​គឺ​ល្អ​ជាង​។
នៅក្នុង​ការ​ស្រាវ​ជ្រាវ​នេះ ក្រុម​អ្នក​ស្រី Larsson បាន​ធ្វើ​ការ​សិក្សា​ទៅ​លើ​ស្រ្ដី​ដែលមាន​អាយុ​ពី ៤៩ឆ្នាំ ដល់ ៨៣ឆ្នាំ ចាប់​ពី​ឆ្នាំ​១៩៩៧​មក​។ ជាង​១០ឆ្នាំ​ក្រោយ​មក មាន​អ្នក​កើត​ជំងឺ​ស្រ្ដូក​ចំនួន ១៥៤៩​នាក់ ដែល​ក្នុង​នោះ​អ្នក​ដែល​ញ៉ាំ​សូកូឡា​ច្រើន មាន​កម្រិត​ហានីភ័យ​ទាប​។
លទ្ធ​ផល​បាន​បង្ហាញ​ថា ស្រ្ដី​ដែល​ញ៉ាំ​សូកូឡា​ច្រើន​ជាង​គេ (លើស ៤៥​ក្រាម​ក្នុង​មួយ​សប្ដាហ៍) មាន​អត្រា​កើត​ជំងឺ​ស្រ្ដូក ២នាក់​ក្នុង​១០០០នាក់​ ក្នុង​រយៈ​ពេល​មួយ​ឆ្នាំ ខណៈ​ដែល​ស្រ្ដី​ដែល​ញ៉ាំ​សូកូឡា​តិច​ជាង​គេ​បំផុត (តិច​ជាង ៨,៩ក្រាម​ក្នុង​មួយសប្ដាហ៍) មាន​អត្រា​ ៧,៨នាក់ ក្នុង​១០០០នាក់​ក្នុង​រយៈ​ពេល​ដូច​គ្នា​។
សូម​បញ្ជាក់​ផង​ដែរ​ថា ជន​ជាតិអាមេរិកាំង​ជិត ៨០ម៉ឺន​នាក់​ បានរង​គ្រោះ​ដោយ​សារ​ជំងឺ​ស្រ្ដូក​ជា​រៀង​រាល់ឆ្នាំ​ ហើយ​ប្រហែល​មួយ​ភាគ​៦​នៃ​ពួកគេ​ បាន​ស្លាប់​ដោយ​សារ​ជំងឺនេះ​ ហើយ​ជា​ច្រើន​នាក់​ទៀត​បាន​ធ្លាក់ខ្លួន​ពិការ​។
វិធី​ការ​ពារ​ជំងឺ​នេះ គឺ​ ត្រូវ​ធ្វើ​កុំ​ឲ្យ​សម្ពាធ​ឈាម​ឡើង​ខ្ពស់​ បញ្ឈប់​ការ​ជក់​បារី ហាត់​បា្រណ​ឲ្យ​បាន​ច្រើន និង​ទៀង​ទាត់ ព្រម​ទាំង​ញ៉ាំ​អាហារ​ដែល​ត្រឹម​ត្រូវ​។


អស់លោកអ្នក ដែលកំពុងទស្សនាគេហទំព័រនេះជាទីគោរព:
អាន ខ្មែរជាគេហទំព័រដែលផ្តល់ពហុអត្ថប្រយោជន៍ និងលើកស្ទួយ ការប្រើប្រាស់អក្សរសាស្រ្តខ្មែរតាមប្រព័ន្ធអ៊ិនធើណែត។ យើងខ្ញុំនឹងខិតខំស្រាវជ្រាវបន្ថែមទៀត ដើម្បីឲ្យគេហទំព័រនេះកាន់តែមានប្រយោជន៍សម្រាប់មនុស្សទូទៅ ពិសេសបងប្អូនប្រជាពលរដ្ឋខ្មែរទាំងក្នុង និងក្រៅប្រទេស។ សូមចូលរួមបរិច្ឆាគធនធានទៅតាមកំលាំងសទ្ធាជ្រះថ្លា ដោយចុចលើប៊ូតុងDonateនៅខាងឆ្វេងដៃ ដើម្បីទ្រទ្រង់គេហទំព័រនេះឲ្យមានដំណើរការជារៀងរហូត។ សូមអរព្រះគុណ និងសូមអរគុណ៕

ចែករំលែកអត្ថបទនេះតាមរយៈ

0 comments:

Post a Comment

 
រក្សាសិទ្ធិគ្រប់យ៉ាង©2011. គេហទំព័រ អាន ខ្មែរ. រចនាដោយ អាន ខ្មែរ.