យោងតាមការសិក្សាដែលដឹកនាំដោយអ្នកស្រាវជ្រាវនៅនាយកដ្ឋានអេកូឡូស៊ីពិភពលោក នៃវិទ្យាស្ថាន Carnegie Institution បានបង្ហាញថា អំពៅអាចចាំងត្រឡប់ទៅពន្លឺព្រះអាទិត្យចូលទៅក្នុងលំហអាកាសវិញ និង ធ្វើឲ្យសីតុណ្ហភាពថយចុះនៅជុំវិញខ្យល់ដូចជាដើមឈើដែរ «រំភាយចំហាយទឹក» ទឹកកាន់តែត្រជាក់។
អ្នកស្រាវជ្រាវបានប្រើប្រាស់ទិន្នន័យពីរាប់រយរូបភាពថតពីលើអាកាសនូវដំបន់ដែលមានទំហមប្រហែលជា ១១៧៣ គីឡូម៉ែត្រការេ ក្នុងប្រទេសប្រេស៊ីលជាទីកន្លែងដែលគេដាំអំពៅយ៉ាងច្រើន។ ពួកគេវាស់សីតុណ្ហភាព... ភាពចាំងត្រឡប់ទៅលំហវិញ និងចំហាយរំភាយចេញ គឺទឹកដែលបាត់បង់ពីដី និង ពីដើមឈើដូចជាចំហាយទឹក។
ការរកឃើញបានបង្ហាញថាការពង្រីកដំណាំអំពៅនៅក្នុងតំបន់យ៉ាងច្រើនពីមុនដែលកាន់កាប់ដោយដំណាំប្រទេសប្រេស៊ីលផ្សេងទៀត អាចធ្វើឲ្យអាកាសធាតុក្នុងតំបន់នោះត្រជាក់បាន។
លោក ស្កុត ឡៅរី (Scott Loarie) អ្នកស្រាវជ្រាវឈានមុខបាននិយាយថា យើងរកឃើញពីការផ្លាស់ប្ដូរពីសារពើរុក្ខជាតិធម្មជាតិទៅដំណាំឬវាលស្មៅលទ្ធផលនៅក្នុងកម្ដៅក្នុងតំបន់ដោយសារដើមឈើបាត់បង់ផលប្រយោជន៍ទឹក។ ប៉ុន្តែដើមអំពៅដែលមានរាងដូចឫស្សីនេះគឺចាំងផ្លាតជាង និង បញ្ចេញជាតិទឹកដូចសារពើរុក្ខជាតិធម្មជាតិដែរ។ លោកបន្ថែមថា វាជារូបមន្តឈ្នះឈ្នះសម្រាប់អាកាសធាតុ និង ប្រើប្រាស់អំពៅដើម្បីទាញយកថាមពលសម្រាប់បម្រើឲ្យយានយន្តអាចកាត់បន្ថយការបំពុលដោយកាបូន ខណៈពេលដែលវាលូតលាស់វាធ្វើឲ្យសីតុណ្ហភាពក្នុងតំបន់ថយចុះ។
ប្រេស៊ីលគឺជាប្រទេសនាំមុខគេក្នុងពិភពលោកដោយប្រើប្រាស់ជីវឥន្ធនៈជំនួសសាំង។ ប្រហែលជាមួយភាគបួននៃប្រេងឥន្ធនៈរថយន្តរបស់ពួកគេគឺបានមកពីការប្រើប្រាស់អំពៅ ជាការសំខាន់មួយដើម្បីកាត់បន្ថយកាបូនឌីអុកស៊ីតដែលអាចកាត់បន្ថយការប្រើប្រាស់សាំងបាន។
មកទល់នឹងពេលឥឡូវនេះការគិតភាគច្រើនអំពីប្រព័ន្ធអេកូដែលប៉ះពាល់ទៅលើអាកាសធាតុគឺការគិតការប៉ះទង្គិចតែមួយគត់ដោយសារតែការសាយភាយឧស្ម័នផ្ទះបៃតង។ ប៉ុន្តែយោងទៅលើការសហការីអ្នកស្រាវជ្រាវ Greg Asner បាននិយាយថា៖ វានឹងបង្កើនកាន់តែច្បាស់ថា ការប៉ះពាល់អាកាសធាតុផ្ទាល់ទៅអាកាសធាតុក្នុងតំបន់ពីដីដែលប្រើប្រាស់ផ្សំជាការប៉ះទង្គិចជាសំខាន់ដែលត្រូវការគិតពីវត្ថុធាតុសំខាន់ពីស្នាដៃរបស់មនុស្សដែលបណ្ដាលមកពីការផ្លាស់ប្ដូរអាកាសធាតុ។
អស់លោកអ្នក ដែលកំពុងទស្សនាគេហទំព័រនេះជាទីគោរព:
|
0 comments:
Post a Comment