អត្ថបទថ្មីៗ :

ធ្វើ​ការ​ច្រើន​ម៉ោង​ប្រ​ឈម​នឹ​ង​គ្រោះ​ថ្នាក់​ជំងឺ​បេះ​ដូង​

Sunday, December 11, 2011

បុរស​គាំង​បេះ​ដូង​ពេល​ធ្វើ​ការ​
ក្រុម​អ្នក​វិទ្យា​សាស្រ្ដ​ជន​ជាតិ​អង់​គ្លេស​បាន​និយាយ​កាល​ពី​ថ្ងៃ​ច័ន្ទ​ម្សិល​ម៉េញ​នេះ​ថា មនុស្ស​ដែល​មាន​ការ​ងារ​ធ្វើ​ច្រើន​ម៉ោង​ជា​ប្រ​ចាំ​ អាច​នឹង​កើនឡើង​នូវ​ហានីភ័យ​នៃការ​វិវត្ត​ទៅ​រក​​ជំងឺ​បេះ​ដូង​ ដែល​ជា​ជំងឺ​លេខ​មួយ​លើ​លោក​ដែល​សម្លាប់​មនុស្ស​អស់​ច្រើន​ជាង​គេ​​។
ក្រុម​អ្នក​ស្រាវ​ជ្រាវ​ដដែល​នេះ​បានថ្លែងថា​ តាម​ការ​សិក្សា​ស្រាវ​ជ្រាវ​រយៈ​ពេល​វែល​បាន​បង្ហាញ​ថា​ មនុស្ស​ដែល​ធ្វើ​ការ​លើស​ពី​ ១១​ម៉ោង​ក្នុ​ង​មួយ​ថ្ងៃ​បាន​កើន​ឡើង​នូវ​កម្រិត​កើត​ជំងឺ​បេះដូង​ចំនួន ៦៧​ភាគរយ​ បើ​ប្រៀប​ធៀប​ជាមួយ​អ្នក​ធ្វើ​ការ​ក្នុងចំនួន​ម៉ោង​ធម្ម​តា​គឺ​ ៧ទៅ​៨​ម៉ោង​។
តែ​ទោះ​ជា​យ៉ាង​ណា​ក្ដី​ក្រុម​អ្នកស្រា​វ​ជ្រាវ​ខាង​លើ​ ក៏​បាន​បញ្ជាក់​ដែរ​ថា
មិន​ទាន់​ច្បាស់​នៅឡើយ​ទេ​ថា​ការ​ធ្វើ​ការ​លើស​ម៉ោង​អាច​កើ​ត​ជំងឺ​បេះ​ដូង ឬ​ក៏ការធ្វើ​ការលើស​ម៉ោង​អាច​ជា​កត្តា​មួយ​ដែល​រួម​ចំណែក​ក្នុ​ងការ​ធ្វើ​ឲ្យ​កើត​ជំងឺ​បេះ​ដូង​ ដូច​ជាពេល​ម៉ោងធើ្វ​ការ​ច្រើន​នេះ​មនុស្ស​មាន​ទំលាប់​នៃ​​ការ​ទទួល​ទាន​អាហារ​មិនត្រឹម​ត្រូវ​ ឬ ក៏​មិន​សូវមាន​ពេល​​ហាត់​ប្រាណ​ ឬ​ការ​មាន​អារម្មណ៍​តាន​តឹង​ក្នុ​ងម៉ោ​ងធើ្វ​ការ​ជា​ដើម​។
លោក​ Stephen Holgate ដែលមក​ពី​ក្រុម​ប្រឹក្សា​ស្រាវ​ជ្រាវ​ឱសថ​របស់​អង់គ្លេស​ ដែល​រួម​ចំណែក​ក្នុង​ការ​ស្រាវ​ជ្រាវ​នេះ​ដែរ បាន​ពោល​ថា លទ្ធផល​នៃ​ការ​ស្រា​វ​ជ្រាវ​នេះ បាន​ធ្វើ​ឲ្យ​មនុស្ស​គិត​ឡើង​វិញ​នូវ​អ្វី​ដែល​គេ​ធ្លាប់​តែ​និយា​យ​ពី​មុន​ថា ការ​ធ្វើ​ការ​ងារ​ច្រើន​មិនអាច​សម្លាប់​អ្នក​បាន​ទេ​។
លទ្ធផល​នៃ​ការ​ស្រាវជ្រាវ​នេះ​ត្រូ​វ​បាន​បោះ​ពុម្ភ​ផ្សាយ​ក្នុ​ងព្រឹត្ត​ប័ត្រ​ឱសថ​ផ្ទៃ​ក្នុង​របស់​​អង់គ្លេស។
លោក​ Mika Kivimaki មក​ពី​សាកល​វិទ្យាល័យ​​ឡុនដុន​ ដែល​ជា​អ្នក​ដឹក​នាំ​ការ​ស្រាវ​ជ្រាវ​នេះ​​ក៏​បាន​និយាយ​ដែរ​ថា ការ​ធ្វើ​ការ​ច្រើន​ម៉ោង​ក្នុ​ងមួយ​ថ្ងៃ​ គឺ​វា​មាន​ការ​ទាក់​ទង​ទៅ​ដល់​ការ​កើន​ឡើង​នៃ​គ្រោះ​ថ្នាក់​នៃ​ជំងឺ​បេះ​ដូង​។ គាត់​បាន​បន្ថែមទៀត​ថា លទ្ធផល​នេះ ប្រ​ហែល​ជា​អាច​ដាស់​តឿន​អ្នក​ដែល​ធ្វើ​ការ​លើស​ម៉ោង​ឲ្យ​ភ្ញាក់​ខ្លួនឡើង​វិញ​។
ទោះ​បី​ជា​ការ​ធ្វើ​ការ​ច្រើន​ម៉ោង​ប្រ​ឈម​នឹង​គ្រោះ​ថ្នាក់​ ប៉ុន្ដែ​លោក​ Kivimaki ក៏​បាន​បញ្ជាក់​ដែរ​ថា ប្រសិន​បើ​ធ្វើ​ការ​ច្រើន​ម៉ោង​ គប្បី​ត្រូវ​កម្រិត​នូវ​របប​អាហារ​ឲ្យ​បាន​ត្រឹមត្រូវ, ឆ្លៀត​ធ្វើ​លំហាត់​ប្រាណ​ និ​ងកម្រិត​នូវ​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ខ្លួន​ឲ្យ​បាន​ត្រឹម​ត្រូវ​។
ការ​ស្រាវ​ជ្រាវ​នេះ​ធ្វើ​ឡើង​ដោយ​ប្រើ​ប្រាស់​ទិន្នន័យ​បាន​មក​ពី​មនុស្ស​ ១ម៉ឺន​នាក់​ ដែល​ធ្វើ​ជា​កម្ម​ករ​និយោ​ជិត​នៅ អង់​គ្លេស​តាំង​ពី​ឆ្នាំ ១៩៨៥​មក​។
យោង​តាមរបាយការណ៍​របស់​​អង្គការ​សុខ​ភាព​ពិភពលោក​ (WHO) បាន​ឲ្យដឹង​ថា​ ជំងឺ​បេះ​ដូង​ត្រូវ​បាន​គេ​ចាត់​ទុក​ថា​ជា​កំពូល​ឃាតករ​លេ​ខមួយ​លើ​លោក​ ដោយ​វា​បាន​ឆក់​យក​ជីវិត​មនុស្ស​ប្រ​មាណ ១៧,១​លាន​នាក់​ក្នុង​មួយ​ឆ្នាំ​។ លុយ​រាប់ពាន់​លាន​ដុល្លារ​ត្រូវ​បាន​ចំណាយ​ជា​រៀង​រាល់​ឆ្នាំ​ត្រូវ​បាន​ចំណាយ​ ទៅ​លើ​ថ្លៃ​ឱសថ និង​ឧបករណ៍​ពេទ្យដទៃទៀត​ដើម្បី​ព្យាបាល​ជំងឺ​ដ៏​សាហាវ​នេះ​។


អស់លោកអ្នក ដែលកំពុងទស្សនាគេហទំព័រនេះជាទីគោរព:
អាន ខ្មែរជាគេហទំព័រដែលផ្តល់ពហុអត្ថប្រយោជន៍ និងលើកស្ទួយ ការប្រើប្រាស់អក្សរសាស្រ្តខ្មែរតាមប្រព័ន្ធអ៊ិនធើណែត។ យើងខ្ញុំនឹងខិតខំស្រាវជ្រាវបន្ថែមទៀត ដើម្បីឲ្យគេហទំព័រនេះកាន់តែមានប្រយោជន៍សម្រាប់មនុស្សទូទៅ ពិសេសបងប្អូនប្រជាពលរដ្ឋខ្មែរទាំងក្នុង និងក្រៅប្រទេស។ សូមចូលរួមបរិច្ឆាគធនធានទៅតាមកំលាំងសទ្ធាជ្រះថ្លា ដោយចុចលើប៊ូតុងDonateនៅខាងឆ្វេងដៃ ដើម្បីទ្រទ្រង់គេហទំព័រនេះឲ្យមានដំណើរការជារៀងរហូត។ សូមអរព្រះគុណ និងសូមអរគុណ៕

ចែករំលែកអត្ថបទនេះតាមរយៈ

0 comments:

Post a Comment

 
រក្សាសិទ្ធិគ្រប់យ៉ាង©2011. គេហទំព័រ អាន ខ្មែរ. រចនាដោយ អាន ខ្មែរ.