អត្ថបទថ្មីៗ :

កង្វះ​វីតាមីន D អាច​បង្ក​ជា​ជំងឺ​បេះ​ដូង

Sunday, December 11, 2011

ប្រភព​នៃ​វីតាមីន D
ការ​សិក្សា​ដ៏​ធំ​ចុង​ក្រោយ​មួយ​ បាន​បង្ហាញ​ថា មនុស្ស​ដែលមានកម្រិត​វីតាមីន​ D ទាប គឺ​អាច​ជម្រុញ​ពួក​គេ​ទៅ​រក​ជំងឺ​បេះ​ដូង ​ខ្ពស់​ជាង​អ្នក​ដែល​មាន​កម្រិត​វីតាមីន​ D សម​ល្មម។
ដោយ​វិភាគ​លើ​ទិន្នន័យ​របស់​អ្នក​ជំងឺ​ច្រើនជាង​មួយ​ម៉ឺន​នាក់ ក្រុម​អ្នក​ស្រាវ​ជ្រាវ​ដែល​មក​ពី​សាកល​វិទ្យាល័យ​ Kansas បាន​រក​ឃើញ​ថា ៧០ភាគ​រ​យ​នៃ​អ្នក​ជំងឺ​ទាំង​នោះ គឺមាន​កម្រិត​ជាតិ​វីតាមីន D ទាប ហើយ​ពួក​គេ​មាន​ហានីភ័យ​ខ្ពស់​បំផុត​ក្នុង​ការ​កើត​ជំងឺទាក់​ទង​នឹង​​បេះ​ដូង​ផ្សេង​ៗ។
លើស​ពី​នេះ​ទៀត ការ​មាន​មិន​គ្រប់​គ្រាន់​​នៃ​វីតាមីន D នេះ​ ក៏​បាន​បង្ក​ឲ្យ​មនុស្ស​ស្លាប់​ច្រើន​ផង​ដែរ ខណៈ​ដែល​អ្នក​ដែល​​មាន​កម្រិត​វា​សម​ល្មម​ បាន​កាត់​បន្ថយ​ការ​ស្លាប់​ដល់​ទៅ​ ៦០ភាគ​រយ​។
កង្វះ​ជាតិ​វីតាមីន D ក៏​មាន​ការ​ទាក់​ទង​នឹង​ជំងឺ​មួយ​ចំនួន​ទៀត​ផង​ដែរ ប៉ុន្ដែ​មិន​ទាន់​មាន​ការ​សិក្សា​ជាក់​លាក់​ណាមួយ​នៅ​ឡើយ​ទេ។
ក្រោយ​ពី​បាន​ធ្វើ​ការ​វិភាគ​លើ​អ្នក​ជំងឺ​ជា​ច្រើន​នាក់​នោះ​រួច​មក​ លទ្ធផល​បាន​បង្ហាញ​ថា អ្នក​ដែល​មាន​កម្រិត​វីតាមីន D ទាប​ បាន​ប្រឈម​មុខ​នឹង​ជំងឺ​ទឹក​នោម​ផ្អែម​ដល់​ទៅ​២ដង , ប្រឈម​មុខ​នឹង​ជំងឺ​លើស​ឈាម​ ៤០ភាគ​រយ និង​ប្រឈមមុខ​នឹង​ជំងឺ​សាច់​ដុំ​បេះ​ដូង​៣០ភាគ​រយ បើ​ប្រៀប​ធៀប​ជាមួយ​អ្នក​មិន​ខ្វះវីតាមីន D។ សរុប​រួម អ្នក​ដែល​ខ្វះ​វីតាមីន D គឺ​ត្រូវ​ប្រឈម​មុខ​នឹង​ព្រួញ​ចំនួន​បី​ក្នុង​ការ​ស្លាប់​ ដូច​អ្វី​ដែល​បាន​បញ្ជាក់​ខាង​លើ​នេះ​ស្រាប់។ 
លោក​ Vacek ដែល​ជា​អ្នក​ដឹក​នាំ​ការ​ស្រាវ​ជ្រាវ​នេះ​បាន​បញ្ជាក់ផង​ដែរ​ថា មាន​មនុស្ស​ជា​ច្រើន​ បាន​ជួប​ប្រទះ​នឹង​បញ្ហា​កង្វះ​វីតាមីន​ D ដោយ​សារ​តែ​វីតាមីន D ដែល​យើង​គួរ​ទទួល​បាន​ គឺ​៩០ភាគ​រយ​ពី​ព្រះ​អាទិត្យ និង​១០ភាគ​រយ​ពី​អាហារ​ ប៉ុន្ដែ​មនុស្ស​ភាគ​ច្រើន​ គិត​តែ​ពី​អាហារ​ ច្រើន​ជាង​ការ​ស្រូប​កម្ដៅ​ថ្ងៃ​។
អាហារ​ដែលជា​ប្រភព​នៃ​វីតាមីន D រួម​មាន ត្រី ស៊ុត និង​ទឹក​ដោះគោ។ ប្រសិន​បើ​អ្នក​ចង់​មាន​កម្រិត​ជាតិ​វីតាមីន D សម​ល្មម អ្នក​គួរ​តែ​ធ្វើ​យ៉ាង​ណា​ឲ្យ​រាង​កាយ​របស់​អ្នក​ទាំង​មូល​ ត្រូវ​កម្ដៅ​ថ្ងៃ​យ៉ាង​តិច ២០នាទី​ជា​រៀង​រាល់ថ្ងៃ​។ បើ​តាម​ការ​សង្កេត​ឃើញ​ជាក់​ស្ដែង មាន​មនុស្ស​ភាគ​ច្រើន មិន​ចូល​ចិត្តកម្ដៅ​ព្រះ​អាទិត្យ​នោះ​ទេ ដូច្នេះ​គួរ​​ធ្វើយ៉ាង​ណា​ផ្លាស់​ប្ដូរ​ទម្លាប់​នេះ​។


អស់លោកអ្នក ដែលកំពុងទស្សនាគេហទំព័រនេះជាទីគោរព:
អាន ខ្មែរជាគេហទំព័រដែលផ្តល់ពហុអត្ថប្រយោជន៍ និងលើកស្ទួយ ការប្រើប្រាស់អក្សរសាស្រ្តខ្មែរតាមប្រព័ន្ធអ៊ិនធើណែត។ យើងខ្ញុំនឹងខិតខំស្រាវជ្រាវបន្ថែមទៀត ដើម្បីឲ្យគេហទំព័រនេះកាន់តែមានប្រយោជន៍សម្រាប់មនុស្សទូទៅ ពិសេសបងប្អូនប្រជាពលរដ្ឋខ្មែរទាំងក្នុង និងក្រៅប្រទេស។ សូមចូលរួមបរិច្ឆាគធនធានទៅតាមកំលាំងសទ្ធាជ្រះថ្លា ដោយចុចលើប៊ូតុងDonateនៅខាងឆ្វេងដៃ ដើម្បីទ្រទ្រង់គេហទំព័រនេះឲ្យមានដំណើរការជារៀងរហូត។ សូមអរព្រះគុណ និងសូមអរគុណ៕

ចែករំលែកអត្ថបទនេះតាមរយៈ

0 comments:

Post a Comment

 
រក្សាសិទ្ធិគ្រប់យ៉ាង©2011. គេហទំព័រ អាន ខ្មែរ. រចនាដោយ អាន ខ្មែរ.