អត្ថបទថ្មីៗ :

ការផលិត និង ការពិសោធន៍ប្រសិទ្ឋភាព EM ខ្មែរ

Tuesday, December 20, 2011

ការផលិត និង ការពិសោធន៍ប្រសិទ្ឋភាព EM ខ្មែរការផលិត និង ការពិសោធន៍ប្រសិទ្ឋភាព EM ខ្មែរ
       ដោយ : លោក ត័ន ប៊ុន ស៊ុយ បណ្ឌិតវិទ្យាសាស្រ្ត
       ទាន់ចេះផលិតមេ E.M ដោយខ្លួនឯង យើងបានលើកគម្រោង ការណ៍ខាងក្រោមនេះមកអនុវត្ត។
       ទាន់ចេះផលិតមេ E.M ដោយខ្លួនឯង យើងបានលើកគម្រោងការណ៍ខាងក្រោមនេះ មកអនុវត្ត។
       អ៊ី.អិម (E.M= Effective Microorganisms) = អង់ស៊ីម (Enzymes)
       I-សេចក្តីផ្តើម
       ការប្រើជាតិគីមី:
       ជីគីមី (Chemical Fertilizer)
       ថ្នាំពុលសម្លាប់សត្វល្អិត ព្យាបាលជម្ងឺ (Pesticides)
       វាក់សាំង (Vaccins)
       អង់ទីប៊ីយូទីក (Antibiotiques)
       អ័រម៉ូន (Hormones)
       ក្នុងវិស័យកសិកម្មបានប៉ះពាល់សុខភាពរបស់មនុស្សលោកនិងបរិស្ថានប្រឈមមុខនឹង បញ្ហាដ៏ធ្ងន់ធ្ងរនេះ អ្នកវិទ្យាសាស្រ្តមួយចំនួនបានស្រាវជ្រាវរកវិធីសាស្រ្តថ្មីដែលអាចធានារាប់ រងការអភិវឌ្ឈន៍ដែលប៉ះពាល់ដល់បរិស្ថាន និងសុខភាពសាធារណ:។ លោកសាស្រ្តាចារ្យ ជប៉ុន Teruo Higa នៃសាកលវិទ្យាល័យ Ryukyus បានរកឃើញ E.M ក្នុងឆ្នាំ៧០ បន្ទាប់ពី បានសិក្សាជាង ១០ឆ្នាំ លោកបានយក E.M ទៅផ្សព្វផ្សាយពេញពិភពលោក។ សព្វថ្ងៃនេះ ប្រទេសជាង ៩០ បានយក E.M មកប្រើប្រាស់ជាអាទិ៍ សហរដ្ឋអាមេរិកប្រទេស ជប៉ុន កូរ៉េ ចិនឥណ្ឌា វៀតណាម ថៃ...។ល។
       ប្រទេសថៃមានអ្នកស្រាវជ្រាវខាង E.M រាប់ពាន់នាក់ហើយមានសាកលវិទ្យាល័យចំនួន ពីរយ៉ាងតិចកំពុងសិក្សា E.M។ ចាប់ពីឆ្នាំ ២០០៤ ប្រទេសខ្មែរបានទិញមេ E.M ពីប្រទេស ថៃមកប្រើ។ ដោយខ្មែរមិនទាន់ចេះផលិតមេ E.M ដោយខ្លួនឯងយើងបានលើកគម្រោង ការណ៍ខាងក្រោមនេះមកអនុវត្តន៍។
       II-គម្រោងការណ៍ផលិតមេ E.M និងពិសោធន៍លើមេ E.M ខ្មែរ
       សហការណ៍រវាងមន្ទីរកសិកម្មខេត្តសៀមរាប
       អាជ្ងាធរអប្សរា
       សាកលវិទ្យាល័យភូមិន្ទកសិកម្ម
       អ្នកទទួលខុសត្រូវ បណ្ឌិត ត័ន ប៊ុនស៊ុយ
       ខែ ធ្នូ ឆ្នាំ ២០០២ ទស្សនៈកិច្ចរបស់បណ្ឌិត ត័ន ប៊ុនស៊ុយ នៅប្រទេសថៃ (៤ថ្ងៃ) ក្រោម ការឧបត្ថម្ភសមាគមខ្មែរនៅប្រទេសបារាំង (ESPRIT KHMER FORUM)។
       ខែ មីនា ដល់មិថុនា ឆ្នាំ ២០០៣ សាកល្បងផលិតមេ E.M នៅខេត្តសៀមរៀប។
       ចុងឆ្នាំ២០០៤ ដល់ដើមឆ្នាំ ២០០៥ ពិសោធន៍ប្រសិទ្ឋភាព E.M នៅខេត្តសៀមរាប។
       ចុងឆ្នាំ ២០០៤ ដល់ដើមឆ្នាំ ២០០៥ សាកល្បងផលិតមេ E.M នៅចំការដូងដើមឆ្នាំ ២០០៥ ពិសោធន៍ប្រសិទ្ឋភាព E.M នៅចំការដូង។
       ការឧបត្ថម្ភរបស់មន្ទីរកសិកម្មខេត្តសៀមរាបបានជំរុញយ៉ាងខ្លាំងការសាកល្បងផលិត E.M ខែ្មរ ការស្រាវជ្រាវលើប្រសិទ្ឋភាពនៃ E.M ខ្មែរដែលយើងបានផលិតបាន។ បន្ទាប់មក គម្រោងបានទទួលការគាំទ្រដ៏កក់ក្តៅពីអាជ្ញាធរអប្សរា និងការឧបត្ថម្ភមួយចំនួនពីសាកល វិទ្យាល័យភូមិន្ទកសិកម្ម។
       យើងសូមបញ្ជាក់ថា ការស្រាវជ្រាវបានផ្តោតដែរ ទៅលើរូបភាពនៃអតិសុខុមប្រាណ ដែលមនាក្នុង E.M ខ្មែរ ដែលយើងឆ្លុះឃើញក្នុងមីក្រូទស្សន៍ (Microscope)។
       III-លទ្ឋផលដែលយើងទទួលបានរហូតមកដល់សព្វថ្ងៃនេះ (៣០-០៣-០៥)មាន ដូចតទៅ ៖
       ១.ក្នុងចំណោម E.M ខ្មែរជាង ៥០ ដែលយើងផលិតបានការពិនិត្យអតិសុខុមប្រាណ បានបង្ហាញឱ្យដឹងថា E.M ទាំងអស់អាចយកប្រើការបាន តែប្រសិទ្ឋភាពជាក់ស្តែងសំអាង ទៅលើការពិសោធន៍ប្រសិទ្ឋភាពលើដំណាំបន្លែ ដើមឈើហូបផ្លែ ការចិញ្ចឹមសត្វ។
       ២.ការពិសោធន៍ប្រសិទ្ឋភាពលើដំណាំបន្លែ (សាឡាត ខាត់ណា) របស់ E.M ខ្មែរ ១០ ប្រភេទបានផ្តល់លទ្ឋភាពជាវិជ្ជមានតាមលក្ខណ: Statistique។ យើងបានរកឃើញថា ផលិតពីបន្លែចំរុះ (គ្រប់មុខ) ទន្ទ្រានខែតបូកនឹងកំប្លោកបាននាំមុខគេ។ ដំណាំសាលាដនិង ខាត់ណាបានដុះលូតលាស់ល្អដោយមិនបាច់ប្រើជីគីមី និងថ្នាំពុលសម្លាប់សត្វល្អិត។
       ៣.ការពិសោធន៍សត្វមាន់ ២ សារបានផ្តល់លទ្ឋផលមិនទៀងទាត់។ ក្នុងសារទី១ យើង បានរកឃើញថា E.M ខ្មែរ ផលិតពីសំបកផ្លែឈើបានធ្វើឱ្យកើន Proteines ក្នុងសាច់មាន់ តែយើងមិនអាចធ្វើវិភាគលើប្រភេទAcides amines ដែលអាចមានការប្រែប្រួលដោយការ ប្រើ E.M ក្នុងចំណីមាន់។
       ៤.យើងចាំបាច់ត្រូវបន្តការពិសោធន៍លើមាន់ ទា ជ្រូក ត្រី។ ការស្រាវជ្រាវទាំងនេះបាន ធ្វើឡើងដោយលោកបណ្ឌិត ត័ន ប៊ុន ស៊ុយ ប្រធាននាយកដ្ឋានប្រជាសាស្រ្តនិងការអភិវឌ្ឍន៍ នៃអាជ្ញាធរអប្សរា ដោយមានការចូលរួមអំពីលោក គង់ ចន្ថា ប្រធានក្សេត្រសាស្រ្តមន្ទីរ កសិកម្ម ខេត្តសៀមរាប កញ្ញា អាំង សុចិន្តា ជំនួយការវិទ្យាសាស្រ្ត ព្រមទាំងនិស្សិតថ្នាក់ បញ្ចប់ការសិក្សាមួយចំនួន នៃសាកលវិទ្យាល័យភូមិន្ទកសិកម្ម។
       សូមបញ្ជាក់ថា អង្គការយូណេស្កូ (UNESO)កំពុងខិតខំសុំជំនួយពីប្រទេសបារាំង និង អ៊ីតាលី ដើម្បីផ្តល់មន្ទីរពិសោធន៍ E.M មកនាយកដ្ឋានប្រជាសាស្រ្ត និង ការអភិវឌ្ឍន៍ (អាជ្ញា ធរអប្សរា)។
       IV-អ្វីទៅ E.M ?
       E.M ឬ អង់ស៊ីម អាចចាត់ទុកជាថ្នាំប៉ូវសម្រាប់រុក្ខជាតិ សត្វ និងមនុស្ស។ ជារួម E.M ជាវត្ថុរាវដែលពេញទៅដោយអតិសុខុមប្រាណ (មានប្រយោជន៍*) ដែលផ្ទុកអង់ស៊ីមពេញ ខ្លួនប្រានរបស់វា។ យើងដឹងថា អង់ស៊ីមគ្រប់គ្រងសកម្មភាពកោសិកាសព្វបែបយ៉ាងក្នុងសរី រាង្គរុក្ខជាតិ សត្វទាំងពួង។ ពេលណាគេស្រោច E.M ទៅលើដីអតិសុខុមប្រាណដែលមាន នៅក្នុងដីលូតលាស់ខុសពីធម្មតា ដែលជាកត្តាសំខាន់ជួយរំលាយវត្ថុធាតុសរីរាង្គ (matieres organiques) និងវត្ថុធាតុខនិជ (matieres minerals) ។ តែការរំលាយនេះធ្វើឡើងសន្សឹមៗ ហើយទៅលើគ្រប់ប្រភេទនៃវត្ថុធាតុ ដូច្នេះរុក្ខជាតិនឹងទទួលនូវ ចំណី (ខនិក) ដែលមាន លំនឹង (nutritionequilibre) មានកំរិតមធ្យម ឥតខ្វះខនិកណាមួយ (nutrition non carence) ជាពិសេសប្រភេទខនិក 01igo-eleme-nts។
       ផ្ទុយទៅវិញ បើយើងប្រើជីគីមី អតិសុខុមប្រាណក្នុងដីនឹងចុះថយ ហើយជីប្រភេទនេះ ផ្តល់ចំណីគ្មានលំនឹងដល់រុក្ខជាតិ (nutrition desequilibre) ព្រោះជាទូទៅមានខនិកបីដែល មានប្រមាណច្រើនលើសលុបលើសលុបខនិកឯទៀត គឺអាសូត (Azote Natrium) ផូស្វ័រ (Phosphore) និង ប៉ូតាស់ស្យូម (Potssium)។
       ដូច្នេះរុក្ខជាតិដុះលើដីដែលបានទទួល E.M មានការលូតលាស់ល្អ តែមិនខ្លាំងក្លាដូច ជាការប្រើជីគីមីទេ។ តែសុខភាព ការស៊ូទ្រាំ និងសត្វល្អិត ជម្ងឺ របស់រុក្ខជាតិ ប្រសើរជាង រុក្ខជាតិ(E.M)ដែលបំប៉នដោយជីគីមី។ដូច្នេះ E.M អាចផ្តល់លទ្ឋភាពឱ្យយើងបន្ថយ ឬបំបាត់ ការប្រើថ្នាំពុលសម្លាប់សត្វល្អិត ព្យាបាលជម្ងឺព្រមទាំងជីគីមី។
       ការបញ្ជូន E.M ក្នុងចំណីសត្វ ឬមនុស្សធ្វើឱ្យបង្កើនការរំលាយអាហារថែមទាំងជុំរុញ ឱ្យមានការផលិតអ័រម៉ូន (Seratonine Melatonine Adrenaline) ដែលមានសារៈសំខាន់ ចំពោះសុខភាព សត្វ និងមនុស្ស។ លទ្ឋផលរយៈពេលចិញ្ចឹមត្រូវថយចុះ (យើងចំណេញ លើចំណីអាហារ) សត្វមានសុខភាពល្អ មិនត្រូវការវាក់សាំងអង់ទីប៊ីយូទិច (Vaccins antibiotiques)។
       ដូច្នេះ សាច់ ត្រី មាន់ ជ្រូក គោ ដែលទទួល E.M ឥតមានសំណល់ជាតិពុល មាន គុណភាពល្អដែលកត្តាធ្វើឱ្យសុខភាពអ្នកបរិភោគសាច់នេះបានប្រសើរជាងសព្វថ្ងៃ។
       V-ការសន្និដ្ឋាន
       ប្រទេសយើងសព្វថ្ងៃកំពុងប្រឈមមុខនឹងបញ្ហាខូចសុខភាព និង ការប៉ះពាល់ដល់ បរិស្ថាន បណ្តាលមកពីកត្តាផ្សេងៗ ពិសេសការប្រើប្រាស់ជាតិគីមីក្នុងវិស័យកសិកម្ម : ថ្នាំ ពុលលើដំណាំបន្លែជុំវិញទីក្រុងភ្នំពេញនិង ទីប្រជុំជនឯទៀត (Antibiotiques) ប្រើលើសត្វ ជាពិសេសក្នុងការចិញ្ចឹមត្រី។ល។
       បើគម្រោងយើងទទួលជោគជ័យ យើងនឹងដោះស្រាយបញ្ហានេះជាស្ថាពរ ការអភិវឌ្ឍន៍ នឹងមានលក្ខណ:និរន្ត។ ម្យ៉ាងទៀតកសិករដែលប្រើ E.M និងចំណាយថវិការតិចជាងកសិករ ប្រើជីគីមីថ្នាំពុលសម្លាប់សត្វល្អិត។ ដូច្នេះតាមវិធានការនេះអះអាងឱ្យយើងកាត់បន្ថយភាព ក្រីក្រ។
       ការស្រាវជ្រាវ នៅប្រទេសថៃបានលើកបញ្ហាមួយចំនួនដែលគួរយើងយកមកត្រិះរិះ ៖
       ១.E.M ផលិតក្នុងស្រុកមានប្រសិទ្ឋភាពជាង E.M នាំចូលពីបរទេសដូច្នេះយើងគួរ លើកទឹកចិត្តអ្នកផលិត E.M ខ្មែរ។
       ២.ជោគជ័យនៃ E.M នឹងបង្កើតឱ្យកើតមានឈ្មួញទុច្ចរិតខ្លែងបន្លំលក់ E.M គ្មាន ប្រសិទ្ឋភាព ដូច្នេះយើងត្រូវរៀបចំមន្ទីរពិសោធន៍ត្រួតពិនិត្យគុណភាព E.M តាមរយ: test ដែលអាចទុកចិត្តបាន។
       ទៅអនាគតប្រទេសជិតខាងផ្តោតទៅលើកសិកម្មជីវសាស្រ្ត (AgricultureBio)។ ប្រទេសខ្មែរគួរចាត់ វិធានការដើរទៅមុនឱ្យបានទាន់គេ ដើម្បីឱ្យយើងមានលទ្ឋភាព ប្រគួត ប្រជែងលើឆាកអន្តរជាតិ។

យោងតាមៈទស្សនាវដ្តី កសិកម្ម
ឆ្នាំទី ៤ ត្រីមាសទី ៤ (តុលា-ធ្នូ ឆ្នាំ ២០០៥ លេខ ១៦)

អស់លោកអ្នក ដែលកំពុងទស្សនាគេហទំព័រនេះជាទីគោរព:
អាន ខ្មែរជាគេហទំព័រដែលផ្តល់ពហុអត្ថប្រយោជន៍ និងលើកស្ទួយ ការប្រើប្រាស់អក្សរសាស្រ្តខ្មែរតាមប្រព័ន្ធអ៊ិនធើណែត។ យើងខ្ញុំនឹងខិតខំស្រាវជ្រាវបន្ថែមទៀត ដើម្បីឲ្យគេហទំព័រនេះកាន់តែមានប្រយោជន៍សម្រាប់មនុស្សទូទៅ ពិសេសបងប្អូនប្រជាពលរដ្ឋខ្មែរទាំងក្នុង និងក្រៅប្រទេស។ សូមចូលរួមបរិច្ឆាគធនធានទៅតាមកំលាំងសទ្ធាជ្រះថ្លា ដោយចុចលើប៊ូតុងDonateនៅខាងឆ្វេងដៃ ដើម្បីទ្រទ្រង់គេហទំព័រនេះឲ្យមានដំណើរការជារៀងរហូត។ សូមអរព្រះគុណ និងសូមអរគុណ៕

ចែករំលែកអត្ថបទនេះតាមរយៈ

0 comments:

Post a Comment

 
រក្សាសិទ្ធិគ្រប់យ៉ាង©2011. គេហទំព័រ អាន ខ្មែរ. រចនាដោយ អាន ខ្មែរ.